Sa llengua de Menorca. En defensa des menorquí, un tresor filològic en perill

Sa llengua de Menorca. En defensa des menorquí, un tresor filològic en perill

Colección Ensayo Investigación

Comprar libro
Un libro de Joan Pons Torres

¿Per què a sa Vall d’Aran, amb 9.930 habitants, li poden dir oficialment aranés a s’occità, i a Balears, amb 1.187.808 habitants, no li podem dir menorquí o balear an es català?

Estimar es menorquí no és cosa de quatre ignorants i analfabets amb mala baba que pretenen imposar es castellà com mos volen fer creure qualcuns. D’ençà de 1983, any en què s’aprova s’Estatut d’Autonomia que reconeix es català com a llengua pròpia de Balears, rebaixant es menorquí a subdialecte i prohibint sa seua ensenyança a ses escoles, es menorquí no ha deixat de perdre prestigi davant es català estàndard: se’l segueix considerant un dialecte en es sentit més pejoratiu des terme, un patois, una forma de xerrar familiar, domèstica, sense entitat per s’activitat pública i oficial. Sa millor prova d’açò és que avui es néts corregeixen es seus avis perquè no rallen es català estàndard que ets al·lots aprenen a s’escola.

Si es menorquí encara se conserva és gràcies a ses famílies que l’han seguit rallant an es seus fills, no a ses institucions públiques que, enfora de vetlar per sa seua supervivència, han fet i fan tot lo contrari. Apel·lant a una pretesa “ciència”, així com a s’edat medieval s’invocava lo diví o sagrat, es defensors des català estàndard a ultrança pretenen arraconar es menorquí a sa clandestinitat.

Sa llengua de Menorca és un llibre per defensar es menorquí sense mitges tintes i sense complexos, desmitificant fil per randa totes ses fal·làcies que, en nom de sa ciència, s’han dit contra sa nostra llengua menorquina.

Biografía:

Joan Pons Torres (Ciutadella de Menorca, 1993) és graduat en Història per sa Universitat de Barcelona i màster en Formació des Professorat en Educació Secundària i Batxiller per sa Universitat a Distància de Madrid, especialitzat en Geografia i Història. Ha estat professor de Llengua i Literatura Catalana a s’IES Joan Ramis i Ramis de Mahó.Fill i nét de sabaters, lliberal i d’arrels cristianes, d’ensians de ben jovenet s’interessà per sa llengua i sa cultura menorquina. D’ençà del 2016 és col·laborador del Menorca – Es Diari amb sa secció d’opinió Rallant en pla, on ha publicat prop de dos-cents articles periodístics. També escriu en es Periódico de Ibiza y Formentera, i ha col·laborat amb EL MUNDO-El Día de Baleares, amb IB3 Ràdio en es programa “Som Balears” i a sa tertúlia “Polítics i ciutadans” de Canal 4 Ràdio Menorca. Fundador de Foment Cultural i de Societat Civil Balear, ha estat s’impulsor des Premi Joan Benejam de relats breus en menorquí i des Premi Gabriel Maura en mallorquí. Actualment és es vicepresident segon i director de sa Fundació Jaume III, ara Sa Fundació, que ja supera es sis-cents socis a totes ses Balears. És una de ses veus especialitzades en sa defensa i sa preservació des mallorquí, es menorquí i s’eivissenc.

www.safundacio.es@JDPonsContacta con nosotros    Los campos con asterisco son obligatorios

    Llámanos sin compromiso al
    91 082 0048